Cześć, Piękne!
Wiem, że lubicie płukanki do włosów, ale jestem pewna, że tej nie znałyście! To płukanka, która mnie naprawdę zaskoczyła – przede wszystkim swoim działaniem. Jest naprawdę świetna. A mowa o płukance z wody ryżowej.
Płukanka ryżowa vs. woda ryżowa
Od razu na wstępie powiem Wam, że te dwie rzeczy to to samo. Przepisy na płukankę ryżową możecie znaleźć, wpisując w wyszukiwarkę również „woda ryżowa”, a nawet „woda po gotowaniu ryżu”. We wszystkich tych wpisach chodzi o to samo. O to, jak wykorzystać wodę z ryżu w pielęgnacji włosów, a najprostszym sposobem jest zrobienie z niej płukanki.
Płukanka z wody ryżowej do włosów
To najtańszy naturalny kosmetyk, jaki można zrobić samodzielnie. Jest świetna, bo działa cuda (spróbujcie, a przekonacie się same!). Do jej przygotowania potrzebujemy tylko ryżu i wody. To tańsza alternatywa dla gotowych płukanek. Łatwo ją przygotować, zaskakuje efektami, a przywędrowała do nas… z Japonii. To kolejny z azjatyckich sekretów piękna, które odkrywamy w ostatnich latach.
Czas dowiedzieć się, jakie właściwości ma woda z ryżu, dlaczego warto ją stosować w pielęgnacji włosów i jak wykonać płukankę ryżową w domu.
Woda ryżowa. Jakie ma właściwości?
Jeśli ktoś jeszcze myślał, że sekret pięknych, mocnych, prostych i lśniących włosów Japonek to drogie kosmetyki: jesteś w błędzie. Wszystko to dzięki wodzie ryżowej, którą stosują już od starożytności. Dlaczego?
Przede wszystkim woda ryżowa nasycona jest składnikami odżywczymi. Znajdziemy tu dużo proteiny, które wzmacniają włosy, ale też witaminy E oraz z grupy B i oczywiście całą armię minerałów, które walczą o zdrowie naszych włosów: cynk, potas, magnez oraz żelazo. Tak wiele w takim prostym kosmetyku, jakim jest woda po gotowaniu ryżu!
Wystarczy więc płukać włosy wodą ryżową co każde mycie, aby zauważyć, że:
- wygładza włosy i ogranicza ich szorstkość,
- zapobiega plątaniu się, tarciu i łamaniu włosów,
- wypłukuje resztki zanieczyszczeń z włosów,
- wzmacnia włosy i zapobiega ich wypadaniu,
- wspiera odbudowę zniszczonych włosów,
- uelastycznia i poprawia ich strukturę,
- nadaje włosom naturalną objętość.
Płukanka ryżowa DIY (przepis)
Jak zrobić wodę ryżową do płukania włosów? To bardzo proste! Myślę, że będziecie zaskoczeni tym, jaki ten przepis jest łatwy do wykonania.
Zanim zaczniesz: pamiętaj, aby wybrać odpowiedni ryż. Ten biały jest dość ubogi w składniki odżywcze, dlatego do przygotowywania lepiej wybrać ryż brązowy, ryż dziki, ten najmniej przetworzony po prostu.
Czas na przepis na płukankę ryżową krok po kroku:
- Na początek płukanie ryżu z zanieczyszczeń. Jest to element nieobowiązkowy, ale warto to zrobić, bo przecież nie chcemy płukać włosów wodą z kurzem i jakimiś zanieczyszczeniami, które do ryżu mogły się dostać przecież. Ryż najlepiej płukać na sitku pod bieżącą wodą.
- Potem gotowanie ryżu, czyli najważniejszy etap. Ryż zalewamy wodę (ja robię to w proporcji 1:2, czyli jedna szklana ryżu na 2 szklanki wody). Gotuję do miękkości, bo ryż mogę sobie przecież potem wykorzystać. Ale – to ważne – NIE DODAJĘ SOLI. Sól szkodzi włosom i wypłukuje z nich wodę wraz ze składnikami odżywczymi, więc ryż polecam solić sobie dopiero przed użyciem.
- Po ugotowaniu wodę odcedzam do jakiegoś pojemniczka, studzę, a następnie używam jak standardowej płukanki, czyli po każdym myciu włosów.