Zabiegi SPA z użyciem czekolady cieszą się naprawdę dużą popularnością. Czy chodzi tylko o rewelacyjny zapach, który pobudza apetyt? Przekonajcie się. 🙂
Czekolada w kosmetyce jest jeszcze zdecydowanie niedoceniania. Czemu się tak dzieje? Przede wszystkim wydaje nam się, że to, co jemy, nie nadaje się do pielęgnacji. Na szczęście stajemy się coraz bardziej uświadomieni w tej kwestii. Musicie wiedzieć, że bardzo wiele składników naszej diety nadaje się do stosowania na skórę zewnętrznie – rewelacyjnie odżywiają i mają wiele cennych właściwości. Jak czekolada, o której dziś opowiem! 🙂
SŁODKI SPOSÓB NA JĘDRNĄ SKÓRĘ!
Nie wiem, czy zdajecie sobie sprawę z tego, że czekolada kryje w sobie naprawdę wiele cennych składników odżywczych. Tak, jedzenie czekolady jest dla nas korzystne. Poza tym można ją także wykorzystać w codziennej pielęgnacji. Dlaczego warto to zrobić?
Dobrej jakości czekolada (od razu wykluczam marketowe podróbki) bazuje na kakao, to natomiast pochodzi z ziaren drzewa kakaowego. To wiecznie zielona roślina, która rośnie w tropikalnych lasach i wydaje owoce przez cały czas. Trochę takie nieograniczone źródło pysznego i zdrowego kakao. Co ciekawe, łacińską nazwę drzewa kakaowego (Theobroma cacao) można przetłumaczyć jako „pokarm bogów”. Moim zdaniem to mówi naprawdę wiele o tym, jak dobrym składnikiem jest naturalne kakao i produkowana z niego czekolada.
Właściwości czekolady
W składzie naprawdę dobrej czekolady znajdziemy przede wszystkim kakao, masło kakaowe, tłuszcz oraz mleko. Im większa zawartość procentowa kakao, tym lepiej z punktu widzenia zastosowania w kosmetyce. To bardzo kaloryczny, ale jednocześnie mega zdrowy przysmak. W tabliczce czekolady znajdziemy mnóstwo witamin z grupy B (B1, B2, B3) oraz witaminy A, E oraz PP. To jednak nie wszystko! Do tego zestaw składników mineralnych: magnez, żelazo, potas. Mało? Czekolada w kosmetyce jest chętnie wykorzystywana również za sprawą dużej zawartości białka, błonnika, flawonoidów, alkaloidów oraz przeciwutleniaczy.
Trzeba przyznać, że niejeden „krem” ma mniej substancji odżywczych. Za sprawą takiego składu wykorzystywana w kosmetyce czekolada:
- dogłębnie odżywia skórę,
- hamuje utratę wody z naskórka,
- oczyszcza skórę z toksyn,
- neutralizuje wolne rodniki,
- opóźnia procesy starzenia się,
- wyszczupla, ujędrnia i uelastycznia,
- poprawia samopoczucie!
Czekolada – zastosowanie w kosmetyce
Czekolada w zabiegach kosmetycznych stosowana jest od bardzo, bardzo dawna. Dopiero niedawno zaczęto wprowadzać ten składnik również do kosmetyków do użytku domowego. Dziś możemy zrobić sobie także domowe SPA z czekoladą. Odżywcze właściwości czekolady zaczynają być coraz bardziej doceniane, ponieważ w ich efekcie skóra staje się bardziej nawilżona, gładsza i bardziej jędrna. Czekolada aplikowana na skórę regularnie wzbogaca ją w cenne witaminy i minerały, a także poprawa krążenie. Skoro są efekty, to jest też zainteresowanie.
Najpopularniejsze zabiegi z czekoladą:
- czekoladowy body wrapping,
- relaksujący masaż czekoladą,
- odżywczy peeling czekoladowy,
- kąpiel z olejkiem czekoladowym.
Przyznam, że sama rzadko chodzę do SPA. Jeśli już zapisuję się na jakiś zabieg kosmetyczny to przeważnie na taki, którego nie mogę wykonać w domu. Lubię eksperymentować w pielęgnacji, dlatego często robię sobie czekoladowe SPA w domu. Oto moje dwa ulubione przepisy, dzięki którym przekonacie się, że czekolada w kosmetyce jest naprawdę świetnym rozwiązaniem.
Domowy masaż czekoladowy [PRZEPIS]
Składniki:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady,
- 1-2 łyżeczki olejku arganowego lub cynamonowego.
Czekoladę kruszymy na kostki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (nie powinna wówczas się przypalać). Dodajemy do niej wybrany olejek, który ułatwi masowanie. Schładzamy czekoladę do temperatury, w której jeszcze jest płynna, ale już nie poparzy skóry. Wylewamy odrobinę na skórę i rozprowadzamy kolistymi ruchami. Powtarzamy na kolejnych partiach ciała. Masaż czekoladą powinien trwać minimum 30 minut. Po zakończeniu bierzemy prysznic, zmywając czekoladę letnią wodą przy pomocy gąbki (może być antycellulitowa). Skóra po takim zabiegu jest bardziej jędrna, lepiej ukrwiona, doskonale nawilżona i odżywiona, a także elastyczniejsza.
Czekoladowy peeling do twarzy [PRZEPIS]
Składniki:
- 10 g naturalnego kakao,
- 1 łyżeczka miodu,
- 5 g brązowego cukru,
- 2 łyżeczki oleju migdałowego.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Powstałą papkę z drobinkami cukru nakładamy na twarz, szyję i dekolt. Delikatnie wcieramy i masujemy palcami przez około 2-3 minuty. Następnie peeling czekoladowy spłukujemy odrobiną letniej wody. Skóra po takim zabiegu jest bardzo gładka, miękka, świetnie nawilżona i bardziej elastyczna.
Dodaj komentarz